keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Lasten oikeus vanhempiinsa tehohoidossa - osallistu adressiin

Luin äsken Iltalehden sivuilta pienestä 3-vuotiaasta Annista, joka joutui kohtamaan kuoleman yksin. Ilman äitiä ja isää, ilman ketään tuttua ja turvallista. Päädyin Leijonaemojen blogiin, josta tämä uutinen on saanut alkunsa. 
Blogissa kerrottiin erittäin koskettavasti ja pysäyttävän rehellisesti Annin ja Juhon tarina ja tämä todella sai minutkin ajattelemaan, millaista vääryyttä pienet lapset joutuvat joskus kokemaan, vanhemmista nyt puhumattakaan. :´( En voi muuta kuin itkeä, olen niin surullinen. Pieni tyttö ja ihan yksin peloissaan, en voi käsittää... :`(


Laitan teille linkin tuohon blogitekstiin ja pyydän teitä rakkaat lukijat, että osallistuisitte adressiin jossa pyydetään muuttamaan lastenosasto K9:n toimintatapaa. <3


Alla oleva teksti lainattu suoraan adressista:

LASTEN OIKEUS VANHEMPIINSA TEHOHOIDOSSA

VANHEMMILLE MAHDOLLISUUS OLLA LÄSNÄ LAPSEN LUONA VUOROKAUDENAIKOIHIN KATSOMATTA LAPSEN OLLESSA HOIDOSSA K9 OSASTOLLA.

Me allekirjoittaneet vaadimme, että  Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Lastenklinikoiden teho-osaston vierailukäytäntöjä muutetaan.
Tällä hetkellä käytössä on kaksi teho-osastoa K7 ja K9, jotka ovat samantyyppiset osastot. K7 on vastasyntyneiden teho-osasto, jossa hoidetaan keskosena syntyneitä lapsia sekä täysikäisiä vauvoja, jotka tarvitsevat tehostettua hoitoa. K9 on ns. isojen lasten teho-osasto. Molemmissa hoidetaan vaikeissa tilanteissa olevia lapsia. Lapset ovat usein hengityskoneessa ja myös operaatioita suoritetaan osastojen yhteydessä. K7:lla perheet voivat viettää mahdollisimman paljon aikaa lastensa luona, käytännössä aina paitsi silloin, kun lapselle tehdään toimenpiteitä.
K9:llä vanhemmillekin on tarkat vierailuajat. Ne ovat klo 8.00-9.00, 13.30-15.00, 16.00-19.00, 20.30-22.00. Ammattitaitoinen henkilökunta takaa parhaan mahdollisen hoidon, mutta vanhempiensa rakkautta ja turvaa lapsi saa ainoastaan vanhemmiltaan. Toivommekin että osastojen käytäntöjä yhtenäistettäisiin perhekeskeisimmiksi ja että viimeistään uuteen lastensairaalaan rakennettaisiin sellainen teho-osasto, joka sallii vanhempien läsnäolon lapsensa hoidon aikana. Yksityishuoneet ovat standardikäytäntö eurooppalaisessa tehohoitosuosituksissa. Tällöin esimerkiksi vanhempien ei tarvitse lähteä pois lapsensa luota kun toiselle potilaalle tehdään toimenpiteitä. Nykyinen epäinhimillinen käytäntö jossa tehohoitopotilaita sijoitetaan samaan tilaan on vastoin suosituksia.
Usein vakavasti sairaan lapsen sairaalaelo kestää viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia. Tämä  on vanhemmille ja lapsille hyvin kuormittavaa. Se mitä toivomme on, että perheet saisivat ainakin viettää nämä rankimmat ajat yhdessä.
Ohessa linkki blogitekstiin, joka selittää vaatimamme asian tarpeellisuuden. Lapsen kuolema on aina tragedia mutta se, että lapsi joutuu kuolemaan tehohoidossa ilman vanhempiaan ja läheisiään on täysin tarpeetonta.

22 kommenttia:

 1. Minäkin luin tuon uutisen ja blogi tekstin tänään ja kyyneleet silmissä. Niin järkyttävää & surullista! Kävin jo päivällä allekirjoittamassa addressin. Omakohtaista kokemustakin Lastenklinikasta löytyy, tosin eri osastosta. Jouduin aikoinaan jättämään 1-vuotiaan esikoiseni sinne yksin öiksi (vanhempien piti poistua klo 22) ja ensimmäisen hoitojakson aikana hänen huonetoverinsa, pieni 10kk ikäinen tyttövauva, menehtyi keskellä yötä seuranaan vain oma pieni poikani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikku hiiri: Minulla myös on Lastenklinikoista kokemusta ja pelkästään positiivista.
   Tälläiset tapahtumat ovat todella surullisia, mutta valitettavasti niitä kuitenkin tapahtuu. :´(

   Ymmärrän tilanahtauden ja ymmärrän sen, ettei monen pikkupotilaan huoneessa voi vierailla suurta ihmismassaa. Minusta olisi kuitenkin inhimillistä, että edes toinen vanhempi (siis 1 ihminen) olisi oikeutettu olemaan pienen potilaan luona, ihan vaan tuolin kanssa päätypuolella. Ei voi pahasti olla tiellä. Jos mietin asiaa oman tyttäreni kannalta, olisin mennyt vaikka karmit kaulassa huoneeseen tai sitten virkavalta olisi saanut tulla hakemaan mut sieltä pois sähköshokkia saaneena. Lääkärit ja hoitajat tekevät korvaamattoman arvokasta työtä ja kunnioitan hetä suuresti. Toivoisin kuitenkin, että tämän surullisen tapauksen ja adressin myötä saataisi ne väliverhot sänkyjen ympärille (se yksityisyyden suoja) ja oikeus yhdelle vanhemmalle paikalla oloon. Toki elvytystilanne on ihan poikkeus, mutta tässäkään Annin tapauksessa tuskin elvytystä tehtiin klo 22.00-07.40 välistä aikaa. Jotenkin kuullostaa myös omaan korvaani kamalalta, että lapsille annetaan sitten vanhemman korvikkeena rauhottavaa, jotta menevät nukkumaan. Oma vanhempi kuitenkin olisi paras rauhoke, kivuista ja vieraasta ympäristöstä huolimatta.

   Toivottavasti tämän adressin myötä mietittäisiin keinoja miten voidaan vastaavanlaiset tilanteet välttää jatkossa. Ei aikuinenkaan tahdo olla sairaalassa yksin, niin miten sitten lapsi? Jokin ratkaisu pitäisi saada tähän ja olisin ihan valmis maksamaan vaikka enemmän veroja, jotta saataisi lapsien hoito entistäkin paremmaksi ja inhimillisemmäksi.

   Olen aivan sanaton, tarinasi riipii sydämestä. Onneksi heillä oli edes toisensa. Lapsilla on onneksi kyky tuntea toisen läsnäoloa eritavalla kuin meidän aikuisten. <3 <3 <3 Pikkuinen enkeli! <3 <3 <3
   Omalle pojallesi iso halaus täältä meiltä! <3 <3 <3 <3

   Poista
 2. Kävin allekirjoittamassa adressin. Vaikka vielä tällä hetkellä lapseton olenkin, tämä juttu sai kyynyleet silmiin. Lohdutonta, että tällainen on mahdollista Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa 2010-luvulla :( Ihana Miia, kun jaksat välittää ja jaat tietoa eteenpäin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. -I-: Minustakin on aivan kummallista toimintaa, että maassa jossa kaikki on "niin hyvin" ja varsinkin lapsien oikeuksista huolehditaan (välillä liiankin syynäävästi, esim neuvolat) tapahtuu tälläistä, että pienet pelokkaat lapset kuolevat ilman oman vanhemman tai muun läheisen turvaa. Onnettomuudet ovat asia erikseen, mutta ymmärsin jutusta, että tässä Annin tapauksessa on oltu sovitussa leikkauksessa ja tiedetty riskit ja siltikään ei annettu vanhempien (tai edes toisen) jäädä tytön luokse. Jos kerran operoidaan isoa sydänleikkausta ja tiedetään että komplikaatioita voi tulla ja ne voivat johtaa kuolemaan, on niin väärin että että kukaan läheinen ei saa viettää aikaa 24/7 potilaan luona, varmuuden varalta jos jotain käy. Ensimmäiset päiväthän ovat juuri ne kriittisimmät, ja silloin lapsi tarvitsee eniten vanhempaansa. <3 <3 <3 <3

   Minä kiitän sinua ihanainen! oma tyttöni täyttää huomenna 2-vuotta ja toivon ettemme joutuisi koskaan käyttämään lastenklinikoiden tehohoitoyksikköä. Jos näin kuitenkin joskus käy (koputan puuta että ei), toivon että tilanne osastolla on muuttunut parempaan. <3 <3 <3 <3 KIITOS SIIS!!!!!!! <3

   Poista
  2. <3 Onnittelut kauniille pikku Avallenne -iso tyttö siis jo huomenna :) Toivotaan tosiaan, ettette koskaan joudu käyttämään tehohoitoyksikön palveluksia!

   Poista
 3. Vastaukset
  1. IMAGE: Niin on! Mun kurkkua kuristaa pelkkä ajatus siitä, että Avalle kävisi noin. Tai kenenkään lapselle. :´( Julmaa kohtelua.

   Poista
 4. Mä kävin myös jo päivällä lukemassa ja allekirjoittamassa. Mulle tuli aivan kauhea itku tuota blogikirjoitusta lukiessa, mä järkytyin ihan todella.. Laitoin myös facebookiin kehoituksen käydä allekirjoittamassa, tärkeä asia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saska: Kiitos Saska! Mitä useampi ihminen tulee tietoiseksi tästä surullisesta tragediasta, sen suurempi mahdollisuus on saada muutos parempaan! KIITOS! <3

   Poista
 5. Surullista :( Kävin allekirjoittamassa ja jaoin facebookissa eteenpäin.

  VastaaPoista
 6. Ehdottomasti tärkeä asia, joka pitää muuttua. Allekirjoitin myös.

  VastaaPoista
 7. Allekirjoitettu ja välitetty tietoa eteenpäin.

  VastaaPoista
 8. Allekirjoitettu ja välitetty tietoa myös eteenpäin!! Ihan sanattomaksi vetää.. Ihan kamalaa :(( Toivottavasti muutosta tulisi pian!

  Avalle suuremmoiset 2-vuotis onnittelut! :) <3

  VastaaPoista
 9. Luin blogikirjoituksen myös eilen ja allekirjoitin adressin. Jaoin myös omassa blogissani sekä facebookissa. Ihan kamala tapaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cato: kaunis kiitos sinulle Cato!!!!!! Tämä on surullinen asia, jota ei saa lakaista maton alle. :´(

   Poista
 10. Allekirjoitin jo aiemmin tänään tuon adressin. Mulla on niin paljon kokemusta lastenklinikasta oman poikani kanssa, ja ikävä kyllä kesällä menemme k9 osastolle taas kerran. Tämä uutinen sai karvat pystyyn, ihan kamalalta tuntuu taas palata tuonne sairaalaan ja tuonne huoneeseen. Muistan kuinka pojan leikkauksen jälkeen tilat oli todella rajalliset. Vierailuaikana mahdollisesti kymmeniä vanhempia, pienen pienessä vanhempien lepohuoneessa odottamassa vuoroaan päästä katsomaan lastaan. Ihan kamalaa. Sitten kun pääsit huoneeseen niin hyvällä tuurilla sait olla koko ajan tai sitten vain 2 minuuttia kun täytyi taas lähteä jos tuli jotain hoitotoimenpiteitä. Eli todella kamalaa oli, että suuren leikkauksen jälkeen näen lastani vain pari minuuttia päivässä, mahdollisesti muutaman päivän ajan. Ihan kamalaa.. sitten tupataan todellakin rauhottavia että nukkuisi ja olisi "hiljaa". Mun mielestä kamalaa.. toki ymmärrän että tilat on rajalliset, mutta voisi edes vierailuajoissa joustaa, ne on todella todella lyhyet.. ja kaikista kauheinta jos lapsi joutuu kohtaamaan leikkauksen jälkeen ensimmäisenä vain tuntemattomat hoitajat, ja on peloissaan missä vanhemmat ovat.. vielä kamalampaa jos joutuu olemaan olemaan yksin viimeisinä hetkinä.. kauhuin odotan kesää ja syksyä kun täytyy k9:lle mennä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenna: Aivan varmasti tuntuu vielä kauheammalta mennä sinne nyt, kun tietää tälläistä tapahtuvan. Toivon koko sydämestäni, että hoitohenkilöstö ja johtajat keskustelevat asiasta vakavasti ja muuttavat vierailukäytäntöjä. Aina on ratkaisu olemassa, se pitää järjestää niin, että vastaavaa ei enää tapahdu. Lapset ovat kaikki samanarvoisia, olivat he sitten vastasyntyneitä tai isompia. Kyllä vanhempikin lapsi tarvitsee hädän hetkellä ihan yhtälailla vanhempaansa kuin pienet vauvatkin, joten kupoliini ei mahdu, miten saman talon eriosastoilla voi olla niin eriävä protokolla tuon vierailun suhteen. Ja ne väliverhot ja radioluurit käyttöön heti paikalla myös osastolle K9, niin yksityisyyden suoja säilyy. Näinhän on järjestetty myös siellä K7-osastolla, joka on vastasyntyneiden ja pienten vauvojen tehohoitoyksikkö. Tällöin ei tarvitse vanhemman poistua oman lapsensa luota, kun toisia potilaita hoidetaan.

   Kaikki menee teidän tapauksessa varmasti hyvin, toivon kuitenkin että adressi saa mahdollisimman suurta näkyvyyttä ja riittävästi allekirjoittaneita, jotta voimme vaatia lakimuutoksen käsittelyä.

   Aurinkoista päivää sinulle ja pojallesi! <3 <3 <3

   Poista

Blogini on muuttanut!
Uusi osoitteeni on http://omakotivalkoinen.casablogit.fi!

Tervetuloa seuraamaan ja kommentoimaan! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.