keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Minimalistisuus omassa elämässäni

Ajattelin tarinoida teille sisustamis- sekä pukeutumistyylissäni vallitsevasta säännöstä. :)


VAPAUTA LUOVUUTESI, NÄE LAHJASI...
VÄHÄN TAVARAA = TILAA TOTEUTTAA!


Olen lähtöisin normisuomalaisesta pienituloisesta 5-lapsisesta perheestä, jossa oli tarpeeksi kaikkea tarpeellista materiaa hyvään ja turvalliseen elämään. Jos jotain erikoista tai kalliimpaa halusi, ei ollut itsestään selvää että sellaisen sai. Monesti kävikin niin, että ei enää halunnutkaan sitä tavaraa/lelua/vaatetta, kun joutui odottamaan. Välillä oli rahat tiukilla, mutta harrastuksista ei kuitenkaan koskaan tingitty. <3 <3 <3
Joskus oli vaikeita kausia, erityisesti teini-iässä. Se oli lähinnä sellaista nuorison perusvollotusta "kun muilla on, niin mäkin haluun, yhyhyy, miksi mä en saa koskaan-ikinä-milloinkaan mitään". ;D
Jakamisen ja kierrättämisen jalon taidon olen siis jo kotoa oppinut. Ja onneksi olemme voineet pyörittää esim vaatteita ja kenkiä 3 siskoksen ja äidin kesken, samaa kokoa kun kaikki olemme.
Ja mm. "läskikausi"-vaatteiden kierrätys on ollut erittäin hyvä juttu. Eipähän ole tarvinnut mennä kaupoille pyörimään ja sovittelemaan, todetakseen että housujen kokonumero on kasvanut aivan liikaa. :)


Kun muutin 18-vuotiaana omaan kotiin silloisen poikaystäväni kanssa, ymmärsin miten kalliiksi elämä ja eläminen tulee. Sain toki "kotikotoa" ottaa mukaani yhtä jos toista käyttötavaraa, mutta silti paljon jäi uupumaan (esim. minulle elintärkeä vedenkeitin). Poikaystäväni oli myös omien periaatteideni vastaisesti "piilo"hamsteri, joka keräili kaikkea mahdollista käytetyistä nauloista alkaen. :) Mitään ei saanut heittää pois, vaikka olisi ollut kyseessä rikkinäinenkin tavara.
Tuo ajattelutapa tarttui myös minuun pikkuhiljaa. Aloin itsekin hamstraamaan kaiken näköistä. Pääasiassa sisustussälää ja vaatteita. Huomasinkin seuraavaan asuntoon muutettaessa ja tavaroita pakatessani miten paljon kaikkea turhaa rojua on nurkat pullollaan. Jokainen kaappi ja hylly, varasto, vaatehuone, nurkka.... kaikki tupaten täynnä. En enää tiennyt/muistanut mitä jo omistan ja usein tulikin ostettua kaupasta tavaraa tuplana (ellei jopa triplana) välttääkseen etsimisrumban.
Muistan edelleen, kuinka tavaroita pakatessani laskin huvikseni esim pyyhkeet (koko noin 70x140cm), niitä meiltä löytyi 42kpl WHAAAAAAAAT!!!!!? Ja perusvesilaseja yli 30kpl. Lakanoista ja tyynyliinoista nyt puhumattakaan...


Henkilökohtaisesta hamsteriudesta kertonee se, että samoihin aikoihin keräilimme parhaan ystäväni kanssa mm. alushousuja, luit ihan oikein ALUSHOUSUJA! ;) Meillä oli omat korit eri mallisille pöksyille, oli sringejä (minulla reilusti yli 100kpl!!), normimallisia, boxereita ja hipstersejä.... Oli varmaan UFF:in lajittelijoilla hauskaa, kun purkivat 6 muovipussillista pikkuhousuja, joissa suurimmassa osassa vielä hintalappukin kiinni, HIHIIIII!


Pikkuhiljaa minua kuitenkin alkoi ahdistaa tavaramäärä kotonamme, oma shoppailuni sekä itseänikin pahemman "hamsterin" kanssa eläminen. Meillä oltiin kuin sotatantereella, ainainen taistelu tavaroista ja tavaroiden paikoista. Koti ei enää tuntunut kodilta, vaan lähinnä kaatopaikalta/ hylättyjen tavaroiden hautuumaalta. Muutenkin tuntui, ettei omilla toiveillani ole mitään merkitystä ja elämä oli siivousta ja hampaiden kiristystä ja lisää siivousta. Kompromissiin emme koskaan päässeet, ennen kuin ero viimein tuli (tosin ihan muista syistä :D). Samalla kun pakkasin omia tavaroitani, luovuin kaikesta mahdollisesta turhasta. Muuttokuormani oli kooltaan vain puolikas pakettiautollinen sisältäen sohvan. Voi että mikä tunne, VAPAUS!!!! <3


Sitten tapasinkin nykyisen mieheni ja pistimme hynttyyt yhteen. <3 <3 <3
Nyt olen löytänyt vertaiseni. :) Olemme (melko) samoilla linjoilla tavaramäärien suhteen. Sopivasti kaikkea tarpeellista käyttötavaraa ja -vaatetta, 1 kpl muistojen laatikoita / per nuppi sekä harrastusvälineet ja kausivaatteet. Roinasta ei tarvitse kättä vääntää, meillä toimii hyvin periaate 1 sisään ja 1 ulos. Mitään turhaa ei hankita.

ONE IN & ONE OUT! Tästä muutamia esimerkkejä:


- Ostin Gantin lakanasetit ja uudet peitot (2 kpl 150x210cm) ---> tuplapeitto ja kaikki aikaisemmat tuplapussarisetit pois
- Hankin V&B New wave- astiastoa ---> aikaisemmat astiasarjat pois (vain 2 kpl valkoisia Arabian Koko-kuppeja jäi sekä pikkuneidin omat astiat)
- Ostin uuden untuvatakin ---> vanha meni pilalle pesussa ja päätyi roskiin
- Ostin MOP:in olkalaukun ---> annoin kaikki muut pikkuiset laukkuni pois (3 kpl)
- Halusin valkoiset matot, ostin 4 isoa ja 3 pientä mattoa ---> myin/kierrätin kaikki vanhat mattoni, joita lähti 8 kpl!Nämä samat säännöt pätevät myös pukeutumisen puolella. Olen työskennellyt aina muodin tai sisustuksen parissa ja erityisesti vaateliikkeessä töissä ollessani tuli ostettua vaatteita kokonaisen naisarmeijan tarpeisiin. :)
Äitiyslomani alkaessa 1,5-vuotta sitten kävin läpi viimeisetkin säästämäni vaatekappaleet. Olin jo aiemmin valehtelematta hankkiutunut eroon 6 jätesäkillisestä muotiluomuksia ja tälläkin kertaa sain 3 jätesäkillistä kasattua lähtevien pinoon. Tarjoan vaatteitani ensin siskoilleni ja äidilleni, sitten ystäville ja tutuille ja jäljelle jääneet annan hyväntekeväisyyteen tai kierrätän UFF:in laatikkoon. Tyttöni pieneksi jääneet vaatteet ja tarvikkeet lahjoitin HOPE-yhdistykselle, joka tarjoaa apuaan vähävaraisille lapsiperheille täällä suomessa. Asiasta enemmän heidän omilla nettisivuillaan www.hopeyhdistys.fi/.
Olen myös huomannut, että mietin huomattavasti enemmän uusien tavaroiden ostamista. Harkitsen pitkään ja mietin mistä olen valmis luopumaan saadakseni tämän uuden tuotteen. Ensin oli vaikeaa, mutta nyt harkinta ja itsehillintä tulee jo aika luonnostaan. Ainakin paljonpaljon helpommin...
Myös siivoamiseen kulunut aika on lyhentynyt huomattavasti, ollessaan enää murto-osa siitä kuin ennen. Tavaroita ei tarvitse pahemmin etsiä, kun niillä on omat loogiset paikat. Ja itsestäni tuntuu, että olo olisi henkisesti vapautuneempi. On tilaa elää ja ajatella. :)
Ja vaikka ostan nykyään melko kalliita ja arvokkaitakin tavaroita/esineitä, minulla kuluu vähemmän rahaa, kuin silloin kun ostin mitä sattuu ja muka halvalla sai. Lisäksi olen tehnyt itselleni ostoslistan. Olen kirjannut siihen kaikki kovasti haluamani tavarat, jotka aion elämäni aikana hankkia. Tämän periaate on se, että listassa olevan tavaran voi korvata vastaavanlaisella tuotteella, mutta silloin ei sitä alkuperäistä sitten hankita. Se on joko tai. Esimerkkinä olkoon Pappelinan Svea-matto, jos haluan sen EN SAA OSTAA MITÄÄN MUUTA MATTOA! Sortumisia ei hyväksytä. :)

Alla tämän hetkinen ostoslistani;


- Eero Aarnion TuplaKupla lattiavalaisin koko XL
- Philippi teräksinen kukkamaljakko
- Pappelina Svea matto helmiäisvalkoinen
- Eero Aarnion Pony-tuoli valkoinen (tämä on liian iso meille, mutta ehkä sitten jos muutamme isompaan asuntoon joskus)
- Italialainen valkoinen nahkainen parisänky päädyllä
- Uusi keittiö (tulossa joulun jälkeen)
- Muutamia lisäyksiä V&B New wave-astiastoon
- Gantin tai Alessin aterimet 8:lle
- Gantin neliönmalliset lautasliinarenkaat 8:lle
- Gantin kokovalkoiset tähtilakanat tyynyliinoineen
- Gantin valkoisia ja harmaita tähtipyyhkeitä
- Suihkunurkka (suihkuseinän tilalle)
- Loboutinin mustat ja konjakin ruskeat peruskorkkarit
- Burberryn musta ja beige trenssi
- Mulberryn nahkainen konjakinruskea olkalaukku
- Ripsien pidennys/tuuhennos ensi kesäksi

Kylläpä tuo lista olikin pitkä... :) Se näytti paljon lyhyemmältä excelissä.Tuli paljon asiaa laidasta laitaan, toivottavasti tämä avasi edes vähän omaa järjenjuoksuani. Rakastan kauniita asioita ympärilläni, lahjojen antamista ja toisten iloiseksi tekemistä. Tulen onnelliseksi, kun saan vihdoin ostettua jotakin, josta olen haaveillut. Minulle tulee hyvä mieli, kun voin kierrättää itselleni turhaa tavaraa... :) <3 <3 <3 Olen materialisti ja ylpeä siitä. Haluan myös olla ekologinen ja vähentää kulutustani. Siinä olenkin jo mielestäni melko hyvin onnistunut!


Kivaa keskiviikkoa kaikille uusille ja vanhoille lukijoille! <3 <3

(Kuvat lainattu!)

24 kommenttia:

 1. Tosi kiva postaus <3! Tämä kosketti juuri itseäni, koska ennen olin kamala hamstraaja ja kotona on vieläkin paljon sisustustavaraa jolla en tee yhtään mitään+vaatteita! Tänään meiltä lähti taas kaatopaikkakuorma ja kirpparille tarvis laittaa kamaa oikein olan takaa! Täällä siis tavoitellaan samaa, ostetaan kalliimpaa harvemmin kuin ennen oli näin että halvalla jotain joka päivä!!

  VastaaPoista
 2. Minna: Kiitos! :) Mä olen itse liian laiska lähtemään kirpparimyyntiin tai säilömään Huuto.net tavaroita nurkissani ajan X.
  Minä annoin ronskisti tavaraa perheenjäsenille ja ystäville ja loput mitkä eivät heille kelvanneet menivät Työ ja toiminta ry:lle täällä Helsingissä. Muutaman pakettiautollisen hakivat meiltä ja siskolta huonekaluja ja muuta rompetta, lankaa, kenkiä, vaatteita, kuntolaitteita, kirjoja, hamsterin häkkiä yms..... :)
  Sinne menivät hyvään tarkoitukseen!!! Ja hyvä mieli jäi itsellekin! <3

  VastaaPoista
 3. Pitkän ja kivisen materialistisen tien oot kyllä kulkenut. Mulla on myös projektina sisustamisen lisäksi hankkiutua eroon mahdollisimman suuresta rojumäärästä juuri tuolla Vähemmän on enemmän -mentaliteetilla.

  VastaaPoista
 4. Inanaa: Juu, tie on ollut kyllä töyssyjä täynnä. Ensin pakkominimalistisuudesta perusminiin, sitten ääretön hamstrauskausi (3-vuotta enempi ja vähempi pahana) ja sitten semi-minin kautta superminimalismiin. Kylläpä on muuten varsinainen sanahirviö tuo minimalistisuus.... :)

  Totta puhut, vähemmän on enemmän, paitsi vaatetuksen määrässä, HIH! :)

  VastaaPoista
 5. Taitaa mullakin kääntyä siihen että annan perheenjäsenille suurimman osan, koska ovat jo kyselleet "teetkö tolla mitään, voin ottaa sen" :O) Kaikki turha pois vaan, sitten pystyn taas hengittämään ;)!

  VastaaPoista
 6. Minna: :) Jonkun itselle turhan mutta kuitenkin edes vähän tärkeän tavaran antaminen perheen sisällä on helpompaa kuin antaa/myydä pilkkahintaan tuntemattomalle. Ja itsestäni on ihanaa katsoa sitä iloista ilmettä "siis häh, annatko ton tosiaan mulle"... Minäkin haikailin pienenhetken ihanaa tuplapeittoani ja ihania pussilakanoitani jotka rakkaudella ja ilolla ostin. Muttamutta, pikkusiskoni on toivonut itselleen tuplapeittoa jo tovin ja kyllä tuli hyvä mieli kun sai pikkusiskon (22-v) niin iloiseksi antamalla hänelle koko settini. <3 Tavallaaanhan ne ovat edelleen tallella, tosin vain siskoni omistamina ja toisella paikkakunnalla mutta kuitenkin.... :)

  VastaaPoista
 7. Just noin sen pitää toimia <3! Super iso kiitos näistä vinkeistä<3, :O)!!

  VastaaPoista
 8. Minna: Ole hyvä! :) Ihanaa jos voin olla avuksi!!! <3 <3 <3

  VastaaPoista
 9. Juu! Vaatteet on ihania, samoin meikit, muut kauneudenhoitotuotteet ja sisustusjutut. Oon ihan liekeissä, kun huomenna tulee taas pakettia. :)

  VastaaPoista
 10. Inanaa: Hih :) Paketit on kivoja! <3
  Mutta mun pointti aikaisemmassa kommentissa oli aavistuksen kaksimielinen. Eli minimalistisuus on hyvä juttu, kunhan ei ala naapurit tulemaan alasti vastaan minimalistisuuden nimissä! :) :) :) Ihana Inanaa olet! <3 <3 <3

  VastaaPoista
 11. Todella mielenkiintoinen postaus!
  Mä en ole hamstraaja, kun kyllästyn johonkiin, se lähtee saman tien.. oliko kysessä sitten vaate tai sisustusesine..
  Mutta kas kumma, kun silti kaikki kaapit pursua roinaa.
  Tai hei, mä tiedän! Meillä on yksinkertaisesti liian PIENET kaapit :)

  Hienoja juttuja ostoslistalla Sinulla.
  Ottaisin ainakin puolet! :P

  VastaaPoista
 12. Oli ihanaa lukea, että joku muukin on "kokenut" samaa kuin minäkin. Vuosia sitten oli ihanaa ostella tavaraa kotiin ja sisustaa koko ajan ja sitä tavaraa vain kertyi ja kertyi ja todellakin siivoaminen oli yhtä tuskaa. En tiedä tuliko minulle kolmekympin kriisi =D, mutta yhtäkkiä tavarapaljous ja vaatepaljous rupesi ärsyttämään ja urakalla olen nyt vuoden verran laittanut tavaraa UFFille, vienyt kirpparille, lahjoittanut ystäville ja vienyt kaatopaikalle. Nyt jo pystyy hengittämään kotona suht koht hyvin, mutta vielä löytyy sisustustavaraa kaapista sen verran että kirpparipöytä tarttee laittaa varaukseen niin pääsee lopuistakin eroon.
  Ehkä minäkin joskus pääsen samaan tilanteeseen kuin sinä ja perheesi :) Mieheni ainakin kovasti odottaa tätä hetkeä, että on tilaa!
  Kiitos hyvästä postauksesta!

  VastaaPoista
 13. Maanvaiva: Mulla oli tuo hamstrauskausi, josta onneksi pääsin eroon. Nuorena olin hyvin kärkäs heittelemään tavaraa pois, mutta jotenkin silti onnistuin muuntautumaan hamsteriksi aikuistumisen aikoihin, hih hii :).
  No onneksi ne ajat ovat mennyttä!
  Kaapitkin voivat oikeasti olla liian pienet!!! :) Ja vaikka kuinka karsisi, voi siltikin usein löytyä kaapin perukoilta tavaraa jota ei koskaan tule käytettyä. ;)
  Tuo ostoslistan tekeminen on hillinnyt aika paljon mun ostosten tekemistä. Pysyy hyvin mielessä mitä kivaa voikaan ostaa/omistaa kun hieman toppuuttelee hankinnoissa ja säästää edes hitusen ennakkoon... :)

  Tsinnia: Sisustustavaraa kertyy todella helposti nurkat täyteen. Itselläni oli joskus sellainen kokoelma valokuvakehyksiä, että niillä olisi saanut päällystettyä ison 5m seinän kauttaaltaan. Ei mitään järkeä sanon minä! :)
  Hulvattominta tässä on se, ettei mikään valokuva ollut "tarpeeksi hieno" yhteenkään niistä kehyksistä. Jemmailin niitä tyhjiä kehyksiä kaapin pohjalla odottamassa jotakin.... se jokin ei koskaan tullut, ja lahjoitin 90% kehyksistäni pois! Enkä ole katunut, vaikka ensin luulin niin :).

  VastaaPoista
 14. Kiva ko ootte toipuneet flunssasta :)

  Tosi kiva ja ihana postaus :)

  Mulla on välillä Less is more-kausia ja sitte niitä kodikkuus-kausia :) Onhan nuita kausia ehtiny kertymään, nelikymppinen ko oon :D

  VastaaPoista
 15. Olen myös yrittänyt samanlaista "puhdistautumista" ja nyt alkaa olla jo ihan hyvällä mallilla. Vain muutamia kaappeja, joihin en ole tyytyväinen (ja huonekalut vähenee / lähtee vaihtoon heti seuraavan muuton yhteydessä). Jotenkin se vain on hirveän vaikea luopua jostain tavaroista, jos ajattelee niissä olevan rahaa kiinni, mutta todellisuudessa niiden arvo eteenpäin myytäessä on muutaman euron luokkaa. Tosiaan tuo siivouspuoli on yksi motivaattori tässä projektissa, eikä tarvitse miettiä isompaa asuntoa sen vuoksi, että tavaroille olisi tarpeeksi tilaa.

  VastaaPoista
 16. Loistava juttu. Itse en ole aivan noin järjestelmällinen (=uusi sisään, vanha ulos), mutta säännöllisin väliajoin tyhjennän etenkin vaatekaappejani, mutta myös liian laiska myymään kirppiksellä/netissä).
  JA vaikka kerran vuodessa kassikaupalla vaatekaapista on lähtenyt tavaraa, on siellä silti liikaa käyttämättömiä "sitten kun laihdun 3 kg"-vaatteita...

  VastaaPoista
 17. Meän Satu: :) Itse pyrin pysymään Less is More-kaudessa. Joulu tosin kirvoittaa aina ostosteluvimman. Täytyy yrittää välttää sitä tänävuonna... :)

  Neiti H: Tavaroiden ja vaatteide arvo laskee kuin häränhäntä heti kun hintalappu on irroitettu.... :)
  Siksi itselleni onkin helpompaa tarjota tavaroitani perheelle ja sukulaisille. Tällöin rahallisella menetyksellä ei ole niin suurta merkitystä! :)

  Anonyymi: Minulla oli myös näitä "muutaman kilon kun laihdun niin hyvin mahtuu"-vaatteita. Laitoin ne surutta kiertoon, kun tajusin että laihtuessani sen maagisen pari kiloa tahdon palkita itseäni ostamalla muutamia uusia vaatteita... <3

  VastaaPoista
 18. Jouluna saaki vähän "irrotella" :D Eikö saakki :D Mullaki on nyt se Less is more muttei ihan pysty kokonaan, ihan pikkusen on karannu käsistä :) Muttei liikaa :D Punasta ei tuu tänäkään jouluna koristeisiin muutako tonttuihin vain, muut on mustaa, hopiaa, valkosta, ruskiaa ja pellavaa, niilläki yllättäen saa erittäin kodikkaan ja tunnelmallisen joulun tehtyä kera kynttilöin ja ihanien jouluvalojen :) Toki kuusi on ihan vihriä, oikia kuusi :D

  Joko voi toivottaa mukavaa joulunootusta :D Täällä ainaki on jo muutama joululahjaki jo ostettuna :D

  VastaaPoista
 19. Meän Satu: Joulu olkoon poikkeus!!!! :D
  Meillekään ei tule punaista joulua... Suunnittelin tälle vuodelle hopean hohtoista kimaltavan valkoista joulua. Tarkoitus olisi hakea tyyliä, joka kuvastaisi ensilumen satamista sinertävänhopeisena pakkaspäivänä. <3

  VastaaPoista
 20. Jep, joulu saa olla poikkeus :D

  Oi! Varmasti tullee upea ja tyylikäs joulu teille tuosta tyylistä päätellen! :D Tosin, eipä se muuta voikkaan olla ko teillä muutenki niin ihanan tyylikäs ja upea koti :)

  VastaaPoista
 21. Meän Satu: :) Kyllä se joulu saisikin jo tulla, sormet jo syyhyää koristelun pariin... :)

  VastaaPoista
 22. Samma här, sormet syyhyää jo :) Mutta, eihämmeitä kukkaan estä etteikö jotaki joulutunnelmaa jos vois laittaakki esille, no ehkä ei ihan kuusta ja kuusenkoristeita :D mutta jouluvaloja tunnelmaa antaan joihinki lasiruukkuihn/astioihin jne :D ehkä...kait... :) no ainaki pian vois :)

  Mukavaa tulevaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
 23. Meän Satu: Hyvää viikonloppua sinnekin päin! :)

  VastaaPoista
 24. Auts, joulukoristeita! Aiemmin mulla on ollut lapsuudenkodista saatuja punaisia kaitaliinoja ruokapöydällä, joulutähti siinä päällä, sähkökyntteliköt keittiön ja olkkarin ikkunalla, parvekkeen kaiteen ympäri kieputettu valon värinen valoletku(-kaapeli)sekä saadut joulukortit teipattuna eteisen tyhjälle seinälle koristeeksi.

  Nyt olisi sitten aloitettava oma joulukoristeperinne. Voisi olla värimaailma vaikka valkoista, mustaa, hopeaa, kultaa yms. En tiedä joulukuusesta... tekosemmoinen voisi olla näppärä, en vaan tiedä onko tämä tuleva joulu vielä sen aika. Mistäköhän lähtisi pikkuhiljaa hankkimaan joulujuttua?

  VastaaPoista

Blogini on muuttanut!
Uusi osoitteeni on http://omakotivalkoinen.casablogit.fi!

Tervetuloa seuraamaan ja kommentoimaan! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.