sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Siivousurakka - omat hyväksi havaitut niksit

Monet ovat ehkä jo tehneet kevään isomman siivousurakan, itselläni se on kuitenkin vasta tulossa. :)Kevään suursiivoukseen kuuluu itselläni perusjuttujen lisäksi ikkunoiden pesu, parvekkeen putsaus (siitepölyä on taas aivan valtavasti) sekä kaappien läpikäynti (tästä erillinen postaus huomenna).


Tässä omia niksejäni, kuinka saa siivouksen maistumaan ja hommat sujumaan jouhevasti!


1. Varmista, että siivousvälineet ja -aineet ovat ajantasalla ja kaikki tarvittava löytyy.
2. Varaa siivoamiselle kalenterista oma päivänsä ja pyri pitämään siitä kiinni.
3. Mieti valmiiksi, missä järjestyksessä teet asiat.
4. Laita mukavat vaatteet päälle ja hyvää musiikkia soimaan (lujalle)!


1) Siivous on tavallaan kuin välineurheilua. Oikeanlaiset ja tarkoituksenmukaiset pelit ja vehkeet nopeuttavat siivousta ja tekevät siitä mukavampaa. Hyvä imuri on kaiken A ja O, ainakin eläinkodeissa. Meillä on imurina Dysonin minikokoinen DC26 City ja olen todella tyytyväinen sen imutehoon ja käytettävyyteen. Pienestä koostaan huolimatta se imee kuin suuri tekijä ja säiliöön mahtuu parin viikon roskat ja pölypallerot kerrallaan. Säiliön tyhjennys käy kätevästi roskaämpäriin, eikä mitään osia tarvitse vaihtaa. Imurin HEPA-suodattimen pesen pari kertaa vuodessa, simple as that! :)


Itselläni on vuosien varrella syntynyt kiintymyssuhde Universal Stone- puhdistusaineeseen ja sillä putsaankin lähes kaiken. Käytän sitä varsinkin keittiössä ja kylpyhuoneessa sekä peileissä. Ensi viikolla ajattelin kokeilla sitä myös ikkunoiden pesuun. Tuote on luonnonmukainen ja myrkytön, joten se sopii hyvin sekä allergisille että lapsi- / eläinperheille. 


Universalin kaveriksi varaan aina useamman mikrokuituliinan, yksi itse puhdistamiseen ja huuhteluun (kosteutettuna) ja pari-kolme kuivaamiseen ja kiillottamiseen. Mikrokuituliinoja käytän myös pölyjen pyyhkimiseen muilta pinnoilta sekä nahkasohvan putsaukseen. Perinteisiä tiskirättejä en edes omista enää. :)


Pölyt ja pienet pintatahrat pyyhin kostealla mikrokuituliinalla. Pelkkä vesi riittäisi tähän, mutta itse tykkään kovasti Methodin yleispuhdistussuihkeista ja käytänkin niitä veden sijasta. Ihana tuoksu vaikuttaa positiivisesti ja tekee siivoamisesta mukavampaa.


Parkettilattian puhdistamiseen käytän Sinin mikrokuituista levymoppia ja lattialle soveltuvaa puhdistusainetta. Tällä hetkellä käytössäni on Methodin mantelin tuoksuinen pesuneste.


Kylpyhuone puhdistuu aiemmin mainitsemallani Universal Stonella sekä erillisellä pyntynpuhdistusaineella. Saunassa käytän KiiltoCleanin Saunapesua ja Sini saunapesintä tai juuriharjaa.


Ikkunat olen pessyt aikaisemmin laimealla Fairy-tiskiaineliuoksella, mutta nyt ajattelin kokeilla Universal Stonea myös tähän hommaan. Universal sisältää luontaisia öljyjä, joten lian ei pitäisi tarttua ikkunalasiin kovinkaan helposti. Jos tuote lunastaa odotukseni tässäkin asiassa, voi olla mahdollista, että ikkunalasit ovat puhtaat vielä joulunakin. :)


Kristallivalaisimien kristallit puhdistan kerran vuodessa Lamp Gustafin Kristallinpuhdistussuihkeella, joka on varsin tymäkkää ainetta. Eilen itseasiassa tein tämän urakan ja kyllä nyt kiiltää ja kimaltaa!


Parveke imuroidaan myös ja siitepölyt pyyhitään seinistä ja kalusteista. Tähän käytän yleensä talouspaperia ja yleispuhdistussuihketta, on meinaan likaista hommaa ja mikrokuituliina ei peseydy täysin puhtaaksi.


2) Suurempaan siivoukseen kannattaa varata oma päivänsä jo etukäteen. Tämä auttaa ainakin minua psyykkaamaan itseni niihin hieman kurjempiinkin hommiin, kuten ikkunoiden pesu (jota en voi sietää). Samalla voi palkita itsensä hyvästä työstä hankkimalla etukäteen herkkuja, drinksuja tai muuta kaunista ja kivaa. Itsensä hemmottelu ison uurastuksen jälkeen on jopa suositeltavaa! =D


3) Kun hahmottelee siivousjärjestyksen etukäteen, on helpompi pysyä ruodussa ja saada hommat tehtyä.  Itse aloitan aina siitä, että kerään lelut ja roinat lattioilta ja vien ne paikoilleen. Likapyykit tietysti pyykkikoriin ja jos / kun pyykkiä on riittävästi, kone päälle.


Tämän jälkeen imuroin, aloittaen eteisestä (joka on meillä aina täynnä hiekkaa ja kiviä). Samalla rullaan matot makkaralle odottamaan lattioiden pesua.


Kun imurointi on suoritettu kaikissa huoneissa (HUOM! myös kylpyhuone, jossa on paljon pölyä ja nöyhtää) aloitan pöytätasojen ja kaapinpäällisten raivaamisen ja pölyjen pyyhkimisen. Eli romppeet takaisin omille paikoilleen ja pölyt hus pois. Olen huomannut, että helpointa on aloittaa tämä homma aikuisten makkarista, jossa vähiten sotkua tasoilla. Seuraavana olkkari, sitten Avan huone ja viimeisenä keittiö, jossa eniten pöydillä lojuvia asioita. Samalla kun huseeraan köökin puolella, laitan astianpesukoneen laulamaan. Kerran kuussa pesen myös liesituulettimen suodattimen astianpesukoneessa. 


Enää onkin jäljellä lattioiden pesu ja tämän tehtyäni siirryn siivoamaan kylpyhuoneeseen. Kylpyhuoneen siivoan aina kerralla, lukuunottamatta imurointia. Eli tavarat paikoilleen ja tasot tyhjiksi. Pintojen pyyhintä, myös peili. Sitten pesen seinät ja suihkuhanat sekä pyntyn. Viimeiseksi lattian. Sauna puhdistetaan noin kaksi kertaa vuodessa, juhannukseksi ja jouluksi. 


Lopuksi hyppään itse suihkuun ja samalla vaivalla pesen myös itseni! HIH ;)


4) Mukavat siivousvaatteet ovat minulla verkkarit ja toppi / t-paita. Ja parasta siivousmusaa on menevä bilemusa. Euroviisu-voittaja Loreenin Euphoria on aivan huippu, sekä 90-luvun teinihitit, kuten Haddawayn What is love ja 2unlimitedin No limit... :)


Teen tavaran karsimisesta ja organisoimisesta huomenna erillisen postauksen. Kun esineillä on kaikille oma paikkansa, on siivoaminenkin luonnollisesti helpompaa ja nopeampaa. Tästä lisää huomenna! :)22 kommenttia:

 1. Kerroppas mulle, että kuinka tuo kristallinpuhdistus homma menee, siis valaisimet...? Tiedän aineen, mutta muuten hieman vieras juttu, pitääkö vaan suihkuttaa vai miten...? :)
  T: Keittiössä ja makkarissa kristallin kimmellystä pölyisenä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Image: oikean ohjeen mukaan sitä ainetta kuuluu suihkuttaa 20cm etäisyydeltä kristalleihin ja antaa vaan olla. Ja muut pinnat kuuluisi suojata jollakin. Itse koin tuon hirveän vaikeaksi ja tein niin, että suihkutin ainetta suoraan liinaan ja kävin varovasti pyyhkien yksitellen kristallit läpi. Tosi työlästä hommaa, jos kristalleja on paljon ja varsinkin jos ne on pieniä, kuten meidän plafondeissa on. Mutta on se vaivan väärti ja kerran vuodessa sen jaksaa tehdä. Mulla meni hommaan pari tuntia sisältäen pari kahvitaukoa. ;)

   Poista
  2. Imagelle jatkoa: Niin syy tuohon yksittäiseen pyyhkimiseen on se, ettei kromiin jää roiskeita. Enkä kyllä tiedä mitä kromatulle pinnalle käy, koska tuo tökötti on aika jytyä kamaa. Suosittelen hommaan muovihanskoja. :)

   Ja meillä on yhteensä 7 kristallivalaisinta, joten satoja kristalleja siis putsasin. :)

   Poista
  3. Tuota ainetta täytyykin meidän ostaa. Ite olin heivaamassa kristallivalaisinta mettään, kun en jaksa sitä törkeää, monen tunnin hinkutusrumbaa :P Sen pahan rinnalla roiskeet kromissa ei tunnu enää missään. Haluan nähdä, kun kristalli kiiltää pelkän suihkeen jäljiltä.

   Poista
  4. Voihan kehveli... Siis ikkunoiden pesun lisäksi yhdeksi kököimmistä hommista tulee olemaan tuo kristallien puhdistus. ;) Kiitos ihanainen ohjeista. <3

   Poista
  5. Meillä ei ole kun kaks kristallivalaisinta... puhdistan ne etikkavedellä. Laitan kuppiin vettä ja lorauksen etikkaa, upotan kristallin siihen ja kuivaan pehmeällä pyyhkellä. Kirkasta tulee :)Ja ton homman teen ihan valaisimen ollessa paikallaan.

   Poista
  6. kirpparikeiju: Jos meinaat testata sitä suihketta oiekaoppisen käyttöohjeen mukaan, niin tule sitten kertomaan oliko lopputulos onnistunut ja kävikö kromipinnalle mitään. :) Ajattelin sitten uskaltautua itsekin sitä ruiskimaan, jos sinulla onnistuu tuo homma. Säästäisi nimittäin aikaa sen kaksi tuntia, kun ei tarvitse käsin hinkuttaa noita kristalleja. :)

   Poista
  7. Image: Olehan hyvä vaan! Teillähän itseasiassa taitaa tytön huoneessa olla täysin sama kattolamppu kuin meillä Avan huoneessa, Lamp Gustafin princess. :)

   Poista
  8. Anne: Ihan mainio niksi! Millaisessa kupissa sinulla on se etikkavesi? Mietin vaan, kun meidän kattolamput on tuollaisia, missä on noita roikkuvia aaltoja, saisinko mahtumaan ne johonkin laakeeseen kippoon / vatiin.... :)

   Poista
  9. Meidän lampuissa on isoja roikkuvia kristalleja. Laitan isoon juomalasiin etikkaveden ja siitä pötkylä kerrallaan lasiin ja kuivaus :)

   Poista
 2. Kiitos selkeistä ohjeista ja vinkeistä, jospa saisin tästä motivaatiota kevätsiivouksen tekemiseen! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soikku: Ole hyvä! :) Postauksen taka-ajatus oli motivoida itseäni kunnolliseen siivousurakkaan. Lamput on onneksi putsattu nyt mutta kaikki muu on tekemättä ja yhtään ei jaksaisi.... :)

   Poista
 3. Mä pesen ikkunat Sinin ikkunaliinalla (sellanen oranssi/keltainen) ja Methodin ikkunapesuaineella. Ihan kamalan helppo noin! Eikä jää jälkiä. Näin putsaan päivittäin olohuoneen ja keittiön ikkunan, korkeakiiltoiset kalusteet, kaakeli takan ja lasipöydän. Aikaa menee max. puol tuntia noilla värkeillä noihin kaikkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heidi: Mä kokeilin Methodin lasinpuhdistusainetta ja mikrokuituliinaa ja tuli ihan puhdasta, mutta muutamia raitoja jäi silti. Ne on tietenkin lasin siäpinnalla kiusannut mua syksystä asti. :) En olekkaan kokeillut vielä Sinin ikkunaliinaa, kiitos vinkistä, täytyykin laittaa ostoslistalle se heti huomiselle. :)

   Poista
 4. Kiitos paljon näistä vinkeistä! Tulee varmasti tarpeeseen. Itse olen noi siivoushommat ulkoistanut muutama vuosi sitten, mutta nyt kun kohta jään äitiyslomalle pitää ne varmaan alkaa taas hoitaa itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Är: Joskus mietin itsekkin, että olisin palkannut siivoojan tekemään viikkosiivouksen, mutta tykkään kuitenkin siivota itse enempi. Ainoastaan isommat urakat ja ikkunoiden pesu on sellaisia, joihin tarttuminen on työläämpää. Siivoaminen on terapeuttista hommaa itselleni ja huomaan monesti alkaneeni siivoamaan kun on kiukkupäivä. :)

   Poista
 5. Tuli ihan kuuma ajatellessa kunnon kevät tai siis kesäsiivojen tekemisestä. Mutta sen aijon tänä vuonna tehdä hyvinkin perusteellisesti. Nimittäin nyt lähtee tavaraa kiertoon ja paljon! Itseasiassa tuli äsken romutus kierrokselta, vein metallinkeräyspisteelle metallirompetta. Lasinkeräykseenkin meni paljon lasia. Raakalla kädellä meni myös pari ehkä jonkun mielestä arvokasta kynttelikköä mutta sinne ne nyt hajosi. Lisää rompetta kerätään kokoajan kaapeista ja viedään kierrätyskeskukseen! Kaksi päivää kaiken muun lisäksi olen pessyt mattoja. Ihana mäntysuovan tuoksu on ihan parasta. Pitää aukaista nämä sinun vinkki-sivut ainakin alkaa laiskottaa!!:) Mukavaa puhdasta kesää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helinä: Mattojen pesu on minusta ihanaa puuhaa ja mäntysuopa tuoksuu tosi hyvälle. <3 <3 <3 Ylimääräisten ja itselle turhien tavaroiden karsimisella saa ihmeitä aikaan. :) Jos menen ajassa neljä vuotta taaksepäin, oli meilläkin kaapit täynnä ties mitä. Ja siivoaminen oli työlästä ja "rankkaa", koska kaikille tavaroille ei ollut tilaa. Työpöytä oli aina kuin lastattu laiva, oli paperipinkkoja, piuhoja ja johtoja, pikku kräässää.... Mutta sitten kun vähennysprojekti alkoi, tärkeät tavarat löysivät omat paikkansa ihan itsestään. =D

   Tsemppia projektiisi! <3 <3

   Poista
 6. Moi. Tosi urakalta näyttää. Minäkin käytän mikrokuituliinoja siivottaessa. Pesin nimittäin äidin ja omat ikkunat. Lainasin kätevän vekottimen kaverilta. Kärcherin ikkunaimurin. Voin lämpimästi suositella. Hän osti sen Stokkalta ja olisiko hinta 99,-. Ladattava versio. http://www.karcher.fi/fi/Tuotteet/Kotikaeyttoeoen/Ikkunapesurit.htm

  Tänään täytyy vielä tehdä suursiivous tytön leikkimökkiin, pestä iso määrä ikkunoita. Tyttö oli eilen niin innoissa, katsotaan onko tänään sama innostus päällä. Mukavaa päivän jatkoa. T:) Koralli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. .: Olen lukenut tuosta ikkunaimurista, mutta en ole kokeillut sitä. Itselläni on paha korkeanpaikankammo (asumme kerrostalossa) ja muutenkin ikkunoiden puhdistus on yksi siivousinhokeista. Täytyykin tutkia Kärcheriä tarkemmin ja kysyä siskoilta, joska ostettaisi sellainen kimpassa. :) Kiitos vinkistä!

   Aurinkoista alkanutta viikkoa myös sinulle!<3

   Poista
 7. Mulla myös Dysonin imuri, tosin isompi malli kuin teillä. Mistä mahtaa johtua, että imuri haisee kuin sinne olisi kuollut rotta? Olen kerran imuroinnin jälkeen pessyt säiliön ja tämän teon jälkeen tuo haju on tullut. Aina kun imuroi, on pakko avata ikkunat ristivetoon, että saa pahan hajun pois :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. T: En osaa tohon hajuongelmaan ottaa kantaa. Muutama ajatus heräsi kuitenkin, olethan pessyt myös sen säiliön keskellä olevan irrotettavan tuutin? Sen sisällä on osia jotka saa kaikki irti toisistaan ja pestyä. Myös ne turbiinit kannattaa nihkeällä liinalla putsata sisältä, niin pitkälle kuin sormat vaan mahtuu. En ole ihan varma saako sitä turbiini osaa kastella kokonaan, joten en ole itse uskaltanut. Siksi kaivelen rätillä siellä p**kat pois. :)

   Meillä on toisessa renkaassa se hepa-suodatin ja myös se kannatttaa pestä (ellet jo ole tehneet sitä). Antakaa kuivaa vuorokausi ainakin ennen takaisin laittoa. Sen voisi kuvitella olevan se hajunaiheuttaja.... ehkä...

   Poista

Blogini on muuttanut!
Uusi osoitteeni on http://omakotivalkoinen.casablogit.fi!

Tervetuloa seuraamaan ja kommentoimaan! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.