perjantai 19. elokuuta 2011

Valkoisella sisustamisen "10 kultaista sääntöä", by Miia

Olen tutkinut varmaan tuhansia tuhansia kuvia, lukenut värien filosofiaa, opiskellut valaistuksen saloja ja nauttinut joka hetkestä! :) Useat eivät tiedä, että valkoisen sävyjä on yhtä paljon kuin esimerkiksi sinisen tai punaisen. On ns. väritöntä harmaanvalkoista, lämmintä kermanvalkoista, kylmää sinivalkoista, pehmeää beigenvalkoista, tunnelmallista mudanvalkoista.... lista on loputon.
Valaistus on valkoisella sisustamisessa erityisen tärkeää, sillä luodaan valot ja varjot, korostukset ja häivytykset... Luonnonvalossa kaikki sävyt näyttävät erilaiselta kuin keinovalossa tai kynttilänvalossa.

Sisustaminen on suuri intohimoni ja erityisesti valkoisella sisustaminen on se "mun juttu". Seuraavat esimerkit ja mielipiteet ovat täysin omiani, joten eri mieltä saa asioista olla. Näkökulmia kun on yhtämonta kuin on katsojiakin. :D



1. Valkoisen värin sävyt

Omasta mielestäni tärkeintä niin kutsutussa yhden-värin sisustuksessa on sävymaailma ja värin eri vivahteet. Jos kaikki pinnat (seinät, katto, kalusteet yms.) ovat tismalleen samaa sävyä ja tummuusastetta, lopputulos on kylmä ja laitosmainen. Parhaimman lopputuloksen saa kun yhdistää saman sävyn eri tummuusasteita. 

Alla esimerkkinä Tikkurilan värilastuista poimitut 4 eri sävyn kombot, jotka mielestäni käyvät hyvin yhteen:








Tärkeää on kuitenkin muistaa ettei tule sekoittaneeksi kylmiä ja lämpimiä sävyjä liian lähekkäin, jolloin lopputulos näyttää usein siltä, että osa kalusteista / tavaroista on uusia ja osa TODELLA vanhoja ja aikansa eläneitä eikä harmonista kokonaisuutta synny. Toki valaistuksella voi suuresti vaikuttaa siihen, miten värien sävyt tulevat esille. Jos värisävyt erovat toisistaan reilusti (kuten yllä oleva alin kuva) on kyseessä jo kahdella värillä sisustaminen (valkoinen ja persikkabeige), jossa yleisilme kuitenkin valkoinen. Eli valkoisia sisustuksia voi myös olla tehostevärienkin ystävillä, tästä lisää jutun lopussa. 



2. Valaistus

Valaistuksessa kiinnittäisin huomiota epäsuoraan valaistukseen. Tunnelman luominen on tärkeää ja yllä oleva kuva on mielestäni todella onnistunut valaistuksen suhteen. Nurkat eivät korostu, vaan jäävät pehmeiksi raameiksi huoneelle. Huomaatteko kuinka verhot ovat "valkoisemmat" kuin sänky petauksineen? Valaistuksella saadaan aikaan myös se ettei verhojen puhtaampi valkoisen sävy tule kauheasti esille. Jos halogeenivalaisin paistaisi suoraan verhoihin, olisi tuloksena se että niiden väri kirkastuisi entisestään ja sänky muutuisi vaalean beigeksi. 


Suosittelenkin hankimaan pöytä-, seinä- ja lattiavalaisimia ja käyttämään kattovalaisimia pelkästään siivousvalona. Itse lampun värisävyä voi kokeilla erilaisia, mikä omaan silmään eniten miellyttää. Energiansäästölampuissa on enemmän vaihtoehtoja värilämpötilan suhteen kuin hehkulampuissa. Itselläni on valoisaan vuodenaikaan yleensä ns. puhtaan valkoinen lamppu sävy K4000 ja talvella lämpimän sävyinen sävy K2700. Perus päivänvaloa vastaa sävy K5500.

Alla erittely värilämpötiloista:



3. Kalusteiden asettelu tilassa

On tärkeää, että sisustettavassa tilassa huomioidaan käyttötarkoituksen ja käytettävien neliöiden lisäksi myös huonekorkeus. Mitä korkeampi tila on, sen suurempaan merkitykseen nousee korkeusvaihtelut. Kalusteiden ei kuitenkaan kaikkien tarvitse olla toinen toistaan korkeampia, vaan korkeusvaihtelua voi tuoda myös seinille sijoitettavat taulut. Jos kaikki kalusteet ovat matalia, lopputulos on hassun näköinen. Jos taasen korkeita, tulee tunne että kalusteet kaatuvat niskaan.

Kaikkia kalusteita ei myöskään kannata sijoittaa huoneen seinustoille. Tilan keskelle jää "tanssilattia" ja kodikkuuden luominen on vaikeaa. Poikkeuksena pienet tilat, joissa vaihtoehtoja kalusteasettelulle ei ole.
Kalusteiden sijoittelussa on huomioitava myös syvyysvaihtelut. Jos valkoisen sohvan takana on valkoinen seinä, suosittelisin ottamaan sohvaa hieman irti seinästä jolloin myös sohva korostuu eikä huku seinään. 

Käytettävän tilan koko kannattaa huomioida huonekaluhankintoja tehtäessä, suureen tilaan ei kannata ostaa pelkästään pienen pieniä kalusteita eikä pieneen tilaan jättikokoista sohvaa ja koko lattiapinnan täyttävää pöytää. Jos kaluste kuitenkin hukkuu tilaan tai vuorostaan hyppää silmille voi tähänkin vaikuttaa valaistuksella. Valaistuksen avulla voi korostaa huomaamatonta pientä sohvaa, kun asettelee sohvan toiselle puolelle pienen pöydän pöytävalaisimella ja toiselle puolen esimerkiksi lattiavalaisimen. Sohvasta tulee tällöin ryhmä ja valaistuksen ansiosta huomio kiinnittyy suurempaan kokonaisuuteen. 

Huoneeseen kannattaa myös valita niin kutsuttu kiintopiste / katseenvangitsija, oli se sitten takka, kaunis taulu tai vaikka muhkea sohva. Kiintopisteeseen katse ohjautuu aina ensimmäisenä tilaan astuttaessa. Korosta valitsemaasi katseenvangitsijaa valaistuksella. Alla esimerkkikuvia:





4. Materiaalit

Omasta mielestäni kaunein kokonaisuus syntyy, kun sekoittaa sekä kovia että pehmeitä materiaaleja keskenään. Rakastan valkoista nahkasohvaani. Vaikka se on kylmä ja kova pintarakenteeltaan, saa siitäkin kutsuvan ja muhkean pörröisillä vilteillä ja koristetyynyillä. Myös makuuhuoneessa suosin muhkeutta paksun päiväpeiton ja tyynyröykkiön muodossa. Alla muutamia kuvia!








5. Muiden värien käyttö sallittu!

Omasta mielestäni sisustuksesta voi puhua "valkoisena sisustuksena" myös niissä tapauksissa jolloin valkoisen lisäksi on käytössä muitakin värejä. Päävärinä käytetään valkoista, jolloin yleisilmeestä saadaan vaalea ja tehosteena muita värejä oman maun mukaan. Alla esimerkkejä:












(Kuvat lainattu!)

Tässä nämä minun "10 kultaista sääntöä" joita yritän itse noudattaa oman kotini sisustuksessa. Jokaisella on kuitenkin omat mieltymyksensä ja kannattaakin luottaa siihen mikä itsestään tuntuu ja näyttää kivoimmalta. Oma koti sisustetaan kuitenkin itselleen ja perheelleen, omien tarpeiden mukaan. :) 
Ja kokemuksesta voin vielä sanoa, että sisustussilmä kehittyy vuosien varrella. Oma tyyli tulee tutuksi ja virheostokset vähenevät. Joten ei muuta kuin sisustelemaan, hih :D!

Ihanaa viikonloppua kaikille!

PS. Jos jotain jäi huomioimatta niin kommenttiboksin kautta vaan viestiä ja kysymyksiä tulemaan. Itselläni on jo ihan silmät sikkurassa ja univelka suunnaton, joten lähdenkin tästä untenmaille. 

PPS. Pahoittelut kirjoitusvirheistä! :)

4 kommenttia:

  1. Kiitos, Miia! Olipa kiva, hyödyllinen ja inspiroiva postaus! Vaikken itse olekaan valkoisella sisustaja, oli tässä paljon innostavaa ja kokeilemisen arvoista asiaa :) Ainakin vierashuoneeseemme käypää sovellettavaa, sitten joskus... Kiitos, ja kauniita unia!

    VastaaPoista
  2. Olivia: Samoja periaatteita voi käyttää myös ei-valkoisissa sisustuksissa. Valaistuksen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa, etenkään täällä pimeässä pohjoisessa.
    Hyvä että postauksesta oli hyötyä! :)

    VastaaPoista
  3. Oi miten ihana postaus!

    Nämä kaikki vinkit tulee tarpeeseen, kun omaa taloamme alamme sisustamaan.

    Valkoinen on niin munkin juttu, tosin ei vielä kovin montaa vuotta ole ollut, mutta nyt on ja uudessa kodissamme se varmasti tulee näkymään.

    Tervetuloa seuraamaan meidän projektia, http://villahelminauha.blogspot.com
    jos kiinnostaa!

    VastaaPoista
  4. Sammakkoprinssi: kiitos! <3 Kiitos kutsusta, tulenkin heti kurkaamaan blogianne! :)

    VastaaPoista

Blogini on muuttanut!
Uusi osoitteeni on http://omakotivalkoinen.casablogit.fi!

Tervetuloa seuraamaan ja kommentoimaan! :)

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.